Kanteldeuren: alles over de klassieke garagedeur

Kanteldeuren worden ook wel klassieke garagedeuren genoemd, omdat ze van oudsher standaard werden geïnstalleerd op ieder nieuwbouwproject. Dat is een reden waarom je nog zoveel kanteldeuren ziet. 

Al wordt het de laatste jaren wel minder, omdat kanteldeuren steeds vaker worden vervangen voor sectionaaldeuren of openslaande garagedeuren.

In dit blog artikel vertellen we je alles wat je moet weten over kanteldeuren en of het voor jou een goede keuze is om als garagedeur toe te passen.

Wat is een kanteldeur?

Een kanteldeur is een garagedeur die uit één geheel bestaat en tijdens het kantelen naar buiten toe kantelt en onder het plafond wordt gehangen. De garagedeur heeft zijn naam dus te danken aan de kanteltechniek.

Wat zijn de voordelen van een kanteldeur? 

Garage kanteldeuren zijn allereerst budgetvriendelijk. Dat is ook een van de redenen waarom dit type deur de standaard werd bij nieuwbouwprojecten. Een ander voordeel is dat de deur heel degelijk is en tientallen jaren mee kan gaan, mits je de onderdelen zo nu en dan smeert of bij slijtage vervangt.

Doordat de kanteldeur lange tijd de standaard garagedeur was, zijn er vele mogelijkheden in de afwerking van het deurblad. Zo zijn er veel motieven verkrijgbaar en je kunt de kanteldeuren in vrijwel alle RAL-kleuren kopen.

Wat zijn de nadelen van kanteldeuren?

Het belangrijkste nadeel van kanteldeuren, is dat het deurblad niet geïsoleerd is. Bovendien zijn de deuren niet goed afgesloten, waardoor je aan alle zijden van de deur tochtkieren hebt. Niet ideaal als je garage rechtstreeks met je woning is verbonden, maar ook niet fijn als je de garage als werkplek of als hobbyplek gebruikt.

Is een kanteldeur een goede garagedeur?

Dat hangt met name af van waar je de garage voor wilt gebruiken. Als je de garage als parkeerplaats of fietsenstalling wilt gebruiken, is een kanteldeur een prima oplossing. Wil je de garage als hobby- of werkruimte gebruiken of als opslagplaats, dan is een ander soort garagedeur een betere keuze. Denk aan de eerder genoemde sectionale garagedeur of een openslaande garagedeur.