Zomervakantie: dé periode om je huis op te knappen

Hoewel veel mensen in de zomervakantie op vakantie gaan, kun je er ook voor kiezen om je vakantiegeld te investeren in het opknappen van je woning. Want laten we wel wezen, een vakantie is leuk voor even en geeft je leuke herinneringen, maar een opgeknapt huis geeft iedere dag plezier! Maar wat kun je dan zoal doen om je huis op te knappen? In dit artikel geven we je daarvoor enkele suggesties.

Onderhoud van kozijnen

Kozijnen zijn een van de onderdelen van een woning die vaak te weinig aandacht krijgen. Gemiddeld genomen kun je er vanuit gaan dat je ze eens in de 5 tot 6 jaar moet onderhouden. Dat wil zeggen, van een nieuwe verflaag moet voorzien.

Doe je dat niet? Dan loop je het risico dat het hout op den duur onvoldoende beschermd wordt tegen de weersomstandigheden en er houtrot kan ontstaan. Met alle gevolgen van dien. Want het vervangen van kozijnen is een dure aangelegenheid.

Maar als je dan toch bezig bent met het onderhouden van de kozijnen, kun je afvragen of je zin hebt om over een aantal jaren wederom de kozijnen te moeten schilderen. Als dat niet het geval is, dan is het misschien verstandiger om de kozijnen voor kunststof kozijnen te laten vervangen. Kunststof kozijnen zijn namelijk onderhoudsvrij.

De tuin opknappen

In de zomerperiode groeit de meeste beplanting enorm snel. En daarom is het van belang om zo nu en dan je tuin een goede opknapbeurt te geven. Denk bijvoorbeeld aan het terugsnoeien van het groen, het verwijderen van onkruid tussen de tegels en het herstellen van eventuele verzakte zones.

Maar je kunt het natuurlijk ook grootser aanpakken en je tuin renoveren. Tuinrenovatie betekent dat je de tuin voor een gedeelte opnieuw gaat inrichten. De verleiding is groot om gelijk je schep in de grond te steken en de werkzaamheden te starten, maar dat raden we je af.

Het is beter om eerst een tuinontwerp te maken, zodat je er geen belangrijke aandachtspunten over het hoofd ziet. Als je bijvoorbeeld een stuk van de tuin opnieuw wilt gaan beplanten, maar je niet zo van het snoeien bent, dan is het bijvoorbeeld goed om bij het ontwerp rekening te houden met het type beplanting. Dus beplanting die niet iedere paar weken gesnoeid hoeft te worden.

De garagedeur (onderdelen) vervangen

Garagedeuren gaan over het algemeen jarenlang mee, maar alleen als je zo nu en dan de onderdelen van de garagedeur een goede onderhoudsbeurt geeft of indien nodig vervangt. Ons advies is om een garagedeur specialist te laten beoordelen hoe het met de conditie van je garagedeur (onderdelen) is gesteld.

Een garagedeur specialist kan dat namelijk als geen ander beoordelen. Wanneer niet alleen de onderdelen aan vervanging of een onderhoudsbeurt toe zijn, maar het deurblad ook zijn beste tijd heeft gehad, is het aan te raden om de garagedeur te vervangen.

Tegenwoordig heb je een ruime keuze in verschillende soorten garagedeuren. Bekijk hier alle soorten garagedeuren die te koop zijn.

Wat is jouw tip?

Tot zover onze suggesties voor het opknappen van je huis. Heb je nu zelf een andere suggestie die we niet in dit artikel hebben benoemd? Stuur je suggestie dan even door, zodat we hem bij het artikel kunnen zetten.